Enligt tradition är det stek som gäller på söndagar, det får bli en klassisk slottsstek på nötkött. Fransyska eller innanlår passar bra.

Gör så här

Smält smöret i en stekgryta och bryn köttet. Krydda med salt och peppar.
 
Skala och skär löken i klyftor. Lägg ner lök, ansjovis+spad, sirap och ättika i grytan. Låt det fräsa i 2 minuter. Tillsätt lagerblad, krydd- och vitpepparkorn och vatten.
 
Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme (innertemperatur 75°C). Ös då och då med skyn.
 
Ta upp steken. Låt den vila 15 minuter. Skär köttet i skivor.
 
Sila ner skyn i en kastrull (ca 3 dl sky för 4 port är lagom). Rör ut mjölet i kallt vatten. Vispa ner redningen och koka upp. Tillsätt grädde. Låt koka ca 5 minuter. Och smaka av.
 
Servera med kokt potatis, kokta grönsaker och gärna gélé.
 
 
Ingredienser 4 portioner

smör att steka i
800 g nötkött (fransyska eller innanlår)
1 tsk salt
1 krm peppar
1 lök
5 ansjovisfiléer + 4 msk ansjovisspad (för 4 port)
1 msk sirap
1 – 1 1/2 tsk ättiksprit (12%)
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
3 – 3 1/2 dl vatten
3 msk vetemjöl + 3 msk vatten (för 4 port)
1 1/2 dl vispgrädde
– smör
 
Bild: Jose Ignacio * Unsplasch