Pressbild Astrid Lindgrens barnsjukhus
Antalet barn som drabbas av RS-virus är på uppgång i Sverige. Viruset brukar vanligtvis inte göra något större väsen av sig förrän i januari men har nu fått enorm spridning och två av landets största barnsjukhus vittnar om ett tufft läge.
Föräldrar till de riktigt små barnen – under ett år – uppmanas att tänka efter vart de tar sina små. Christine Saverstam, vårdenhetschef på Sachsska Barnsjukhus i Stockholm skriver på Facebook att hon tycker att de minsta barnen ska hållas borta från offentliga miljöer.
Malin Ryd Rinder, verksamhetschef för barnakutsjukvård Astrid Lindgrens barnsjukhus säger till Expressen att “Senast i onsdags morse var barnintensiven helt full och då tror jag i princip alla barnintensivvårdplatser i Sverige var upptagna.”
Som förälder ska man hålla koll på andningen. Vid allvarlig infektion med RS-viruset blir andningen snabb med astmaliknande besvär och pulsen går upp. Andningen kan bli så påverkad att barnet inte orkar äta.
Malin Ryd Rinder tror att infektionstoppen är två-tre veckor bort och att barnsjukhusen har några tuffa veckor framför sig. Hon önskar att fler sökte och fick vår längre ner i vårdkedjan.
-I våra väntrum har vi många barn som inte behöver vara hos oss. Men de kommer inte fram till 1177 eller får ingen tid hos sin vårdcentral, säger hon.
Trebarnsmamma med rötterna i Östersund och Jämtland. Jobbar som personlig assistent och skribent för Stockholmstelegrafen. Redaktör för www.soderortstelegrafen.se
Liza Sjödin
Related posts
Senaste nytt
Kommentarer
- diskho dubbel om Grovt våldsbrott i centrala Stockholm
- Lennart Cordesius om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Thomas Friberg om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Lena Lindmark om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
- Krisrina Hiĺlgren om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
Hur kommer det sig att vi gör om samma misstag gång på gång?
Det korta svaret är att det är småbarnshjärnan som tar över. Vår moderna tillvaro har blivit mycket mera komplicerad än vad våra hjärnor egentligen är skapta att hantera. När vi blir stressade söker vi trygghet i invanda beteenden och försvarsmekanismer, och gamla känslor dyker upp. Djupast rotade är förstås de från barndomen.
Plötsligt är sommarplågorna framme
Plötsligt dyker de personliga sommarplågorna upp. De mänskliga sommarplågorna.
Vilken typ är du? Vilken typ avskyr du?
Läs och rösta