Alex Ceesay. Foto: Anders Wiklund/TT
Efter mordet på rapparen Einár har debatten återigen dragit igång kring gangsterrappen och hur den bidrar till att locka unga till kriminalitet. Rapparen, Alex Ceesay – som flertalet gånger dömts för brott – hävdar att musiken många gånger kan vara en inkörsport till grövre kriminalitet.
-Förr pratade man om att hiphopen var en väg ut från kriminaliteten, nu har det istället blivit en väg in, säger han till Aftonbladet.
Enligt honom finns det idag ett krav på rappare att framstå som “äkta”, att leva det liv som låttexterna handlar om. Det värsta inom branschen är att framstå som “fake” och inte veta vad det är man rappar om.
-Einár var mån om att upprätthålla en fasad om att vara äkta. Det började som sagor som sakta men säkert blev hans verklighet och till slut hans död, säger Alex Ceesay.
Han tror inte att någon som inte är kapabel till att begå brott från början kan bli det av en gangsterraplåt. Däremot tror han att de unga som redan är på glid kan få det som inspirationskälla.
-Förr pratade man om att hiphopen var en väg ut från kriminaliteten, nu har det istället blivit en väg in. Folk på gatan måste veta vem du är för att du ska få någon slags trovärdighet. Och det måste få ett slut. Du måste åtminstone framstå som kriminell och umgås i de kretsarna. Till sist blir du som du umgås, de kriminella kommer vilja äta av din framgångskaka.
Ceesay tycker det är tråkigt att unga inspireras av musiken, men tror däremot inte att någon sorts förbud kommer att kunna stävja problemet.
-Om det är ung person som är på glid och identitetssökande, då tror jag att det är jättefarligt att lyssna på gangsterrapp. Samtidigt tror jag inte att det går att förbjuda, då blir det nog bara ännu coolare, säger han till Aftonbladet.
Alex Ceesay slog igenom när han själv satt i fängelse 2016.
Trebarnsmamma med rötterna i Östersund och Jämtland. Jobbar som personlig assistent och skribent för Stockholmstelegrafen. Redaktör för www.soderortstelegrafen.se
Liza Sjödin
Related posts
Senaste nytt
Kommentarer
- diskho dubbel om Grovt våldsbrott i centrala Stockholm
- Lennart Cordesius om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Thomas Friberg om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Lena Lindmark om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
- Krisrina Hiĺlgren om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
Hur kommer det sig att vi gör om samma misstag gång på gång?
Det korta svaret är att det är småbarnshjärnan som tar över. Vår moderna tillvaro har blivit mycket mera komplicerad än vad våra hjärnor egentligen är skapta att hantera. När vi blir stressade söker vi trygghet i invanda beteenden och försvarsmekanismer, och gamla känslor dyker upp. Djupast rotade är förstås de från barndomen.
Plötsligt är sommarplågorna framme
Plötsligt dyker de personliga sommarplågorna upp. De mänskliga sommarplågorna.
Vilken typ är du? Vilken typ avskyr du?
Läs och rösta