Med start nu i januari kommer Ericsson att skära ner kontorsytorna radikalt. Kontoren i Stockholm byggs om till bokningsbara arbetsplatser, som på ett hotell. Hälften av de anställda ska jobba på distans, från 20 % före pandemin. Arbetsplatser står för 60 % av kontorsytorna. Den andelen ska ner till 20 % är målet.
Det kan man läsa i en ny rapport “Distansarbete och kostnader” från fackförbundet Sveriges Ingenjörer. Striden om de 87 miljarderna är underrubriken. För så mycket beräknas kontorens arbetsytor kosta i Sverige varje år.
Följer företag och förvaltning Ericssons exempel blir det masslakt på kontorslokaler. För att inte tala om hur samhället kommer att förändras. Mindre resande på räls och vägar. Med halva veckan hemmajobb kan vi flytta längre ut i landsorten. Till wired cottage med bredband, eller snarare unwired med 5G.
Microsoft har krympt stockholmskontoret från 8 tusen kvadratmeter till 3. Skär ett företag med 300 anställda ner i Stockholm lika drastiskt som Ericsson kan det spara 18 miljoner kronor varje år. Kalkylen bygger på att det i detta län kostar en kontorsarbetsplats nästan 90 tusen kr/år. Snittet för landet är 44 tusen. Något mer, 52-54 tusen för länen Malmö, Uppsala och västra Götaland.
Utredningen lät konsulten WSP beräkna arbetsplatskostnaden (25 kvm inklusive biytor) för ett typiskt svenskt kontor. Med varmhyra+påslag och 100 kWh el per kvadratmeter. Totalt 62 375 kr/år per arbetsplats. Multiplicerat med 1,4 miljoner som kan distansjobba beräknas denna marknad till 87 miljarder kronor årligen.
Beräknad kostnad för enarbetsplats på ett typiskt svenskt kontor:
Krymps ytorna i samma takt som hos Ericsson kan man spara närmare hälften. För företag och förvaltning. Behövs större bostad vältras kostnader över på de anställda. Något som fackliga förhandlare får bita i.
Bidrar arbetsgivare till den anställdes ökade kostnader uppstår skatterättsliga problem. Trots att distansjobb – befriade från resor – är till fördel för miljön.
Ladda ner rapporten Distansarbete och kostnader.
/ Av Ingemar Lindmark
Ingemar Lindmark. 50 år som medieutvecklare och journalist i Stockholm. Men är i själ och hjärta bohuslänning. Publicerar i två bloggar: Västkusten Red Viking och Red Viking Stockholmsguider. E-post: ingemar.lindmark@stockholmstelegrafen.se
Ingemar Lindmark
Related posts
Senaste nytt
Kommentarer
- diskho dubbel om Grovt våldsbrott i centrala Stockholm
- Lennart Cordesius om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Thomas Friberg om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Lena Lindmark om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
- Krisrina Hiĺlgren om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
Hur kommer det sig att vi gör om samma misstag gång på gång?
Det korta svaret är att det är småbarnshjärnan som tar över. Vår moderna tillvaro har blivit mycket mera komplicerad än vad våra hjärnor egentligen är skapta att hantera. När vi blir stressade söker vi trygghet i invanda beteenden och försvarsmekanismer, och gamla känslor dyker upp. Djupast rotade är förstås de från barndomen.
Plötsligt är sommarplågorna framme
Plötsligt dyker de personliga sommarplågorna upp. De mänskliga sommarplågorna.
Vilken typ är du? Vilken typ avskyr du?
Läs och rösta