Foto av Nathan Dumlao på Unsplash
Små barn ska vara nyfikna och utforska världen med alla sina sinnen. Lägg steget före som förälder, det gäller att hålla uppsikt och förebygga olyckor. Vi tipsar i hur du får ett tryggare och säkrare hem.
Möbler blir ofta klätterställningar
Du bör förankra möbler som bokhyllor, byråer och tv-apparater i väggen så de inte kan tippa eller välta. Visst kan en byrå kännas tung eller inte särskilt hög men när barnet drar ut den nedersta lådan och klättrar kan mer hända än vad du föreställer sig.
Glöm heller inte att ha kantskydd på vassa hörn.
Tänk på att inte ha några duckar på bord eller möbler som hänger ned och barnet kan dra i.
Ordna den säkraste skötplatsen
Visst är egentligen det absolut säkraste skötbordet ett mjukt underlag på golvet. Vill du trots det ha ett skötbord ska du välja ett som står stadigt och har höga skyddskanter. Allt som du behöver under blöjbytet inom räckhåll och under blöjbytet ska du alltid se barnet och ha en hand på barnet så inte en sekund missas och möjligheten att rulla finns. Du ska aldrig lämna barnet på skötbordet utan uppsikt. (du behöver ingen telefon under bytet)
En trapp har två håll
Montera en barngrind både uppe och nere. När du väl är nere sommer barnet vilja klättra upp och utforska. Skaffa grindar innan barnet ska lära sig att gå, de kan rulla och vips kan de krypa. Se till att grindarna sitter ordentligt fast och inte kan släppa från fästen och läser sig ordentligt.
En trygg sömn är viktigt
Det rekommenderas att barn upp till tre månader sover i egen spjälsäng. Här ska spjälskydd användas. För att undvika plötslig spädbarnsdöd ska barn som ännu inte kan rulla runt på egen hand sova på rygg. Ansiktet ska vara fritt och undvik tunga och täta täcken.
När barnet börjar resa sig är det viktigt att sänka sängbotten så barnet inte kan klättra eller luta sig över kanten och falla.
Du kan även sänka botten nästan till golvet och ta bort en spjälsida. Även en madrass på golvet att sova på går bra. Men lämna aldrig små barn utan uppsikt i soffan, på föräldrasängen eller liknande.
Fönster och dörrar är lätta att klämma sig i
Se till att ha säkerhetsspärrar så barnet inte kan öppna eller stänga dörrar eller fönster på egen hand. Använd säkerhetsspärren då du öppnar och vädrar.
Det ska inte finnas springor bredare än tio centimeter.
Balkongens räcke ska det inte gå att klättra på. Så tänk på att inte ha några möbler som barnet kan klättra upp på vi räcket.
En mycket vanlig sak man glömmer är alla snören vid fönstren som hissgardiner eller persiennsnören. Fäst dessa högt, utom räckhåll för barnet. Det händer olyckor där barn fastnar med dess runt halsen.
El är inte barntillåtet.
Det finns petskydd för dina kontakter så införskaffa det och se även till att sladdar är hela, även till dina laddare så de inte kan ge ifrån sig en stöt. Långa sladdar är bra att fästa upp på väggen.
I köket lurar risker
Spisen ska såklart ha:
* tippskydd
* hällskydd
* vredspärr
* luckspärr
Om din lucka på ugnen blir över 60 grader varm bör du använda ett luckskydd.
Diskmaskinen ska du aldrig lämna öppen och obevakad så barnet kan få i sig diskmaskinsrester eller komma åt något farligt. Det är även viktigt att ha spärr på kökslådorna.
Tänk på att ha koll på påsar och förvara dem där barnet inte får tag i dem med tanke på kvävningsriskerna. Ställ tobaksvaror, alkoholhaltiga drycker, kemikalier som diskmedel, rengöringsmedel med mera utom räckhåll och det samma gäller läkemedel om du ni inte har dem i ett låst medicinskåp.
Knivar, saxar, tändstickor, tändare och köksapparater som blir varma måste vara utom räckhåll. Här gäller det även till exempel att sladden till en apparat inte ska kunna dra ned apparaten.
Varm mat, dryck eller vätska ska vara utom räckhåll för barnet. Ställ den så barnet inte når när du till exempel dukar bordet. Och vid bordet i den höga barnstolen ska barnet inte nå, du ska alltid ha uppsikt på barnet och det är bra att använda det tillhörande bältet till stolen. Det är bra att förankra barnstolen i bordet så barnet inte kan sätta foten mot bordet och tippa stolen (det händer faktiskt)
Har du barnet i en babysitter ska du ställa den på golvet. Gungar barnet eller puttar man till den och den är på bordet kan den glida ned i golvet.
Napparna och nappflaskorna ska man dra i för att se att de är hela. Bandet till napphållare ska inte vara över 22 centimeter.
Badlek är alltid uppskattat
För bebisar ska man använda en badbalja och det råder ständig uppsikt och håll i barnet under hela badet.
Känn på vattnet så det har en lagom temperatur. I badkaret eller duschen ska det finnas en halkmatta.
Tänk här på att ha necessärer, läkemedel eller annat utom räckhåll för barnet.
Tänk på att lägga undan badkarsproppen på till exempel kranen eller liknande så den inte kan proppa igen badkaret och att det droppar i och fyller badkaret. När barnet går och klättrar kan det hända att barnet, katten eller hunden hoppar i.
Prylar, leksaker och kläder
Smått som nötter, prydnadsstenar, småsten, magneter, små batterier och annat. Det finns en smådelscylinder du kan få via din barnmorska på BVC eller konsumentvägledaren i din kommun.
Bollar och annat ska vara mer än 5 centimeter brukar man rekommendera.
Och det är bra att välja leksaker efter ålder och att de är CE-märkta. Kontrollera ofta leksaker så de är hela och att inte delar kan lossna, kolla även noga så inte batteriluckan har någon spricka eller kan öppnas eller lossna. Tänk även på att alla långa snören kan fastna runt barnets hals.
Tänk på att glödlampor kan bli väldigt varma så dessa placeras där barn inte når.
Det är även en mycket bra sak att installera jordfelsbrytare så strömmen bryts om en apparat eller dess sladd går sönder.
Visste du att…
Varje år skadas drygt 60 000 barn så allvarligt i eller kring hemmet att de behöver akut sjukvård. Av dem är nästan 4 000 yngre än ett år, där fallskador från skötbord, soffor eller sängar tillhör de vanligaste skadorna.
Related posts
Senaste nytt
Kommentarer
- diskho dubbel om Grovt våldsbrott i centrala Stockholm
- Lennart Cordesius om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Thomas Friberg om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Lena Lindmark om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
- Krisrina Hiĺlgren om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
Hur kommer det sig att vi gör om samma misstag gång på gång?
Det korta svaret är att det är småbarnshjärnan som tar över. Vår moderna tillvaro har blivit mycket mera komplicerad än vad våra hjärnor egentligen är skapta att hantera. När vi blir stressade söker vi trygghet i invanda beteenden och försvarsmekanismer, och gamla känslor dyker upp. Djupast rotade är förstås de från barndomen.
Plötsligt är sommarplågorna framme
Plötsligt dyker de personliga sommarplågorna upp. De mänskliga sommarplågorna.
Vilken typ är du? Vilken typ avskyr du?
Läs och rösta