pixabye
SKÄRHOLMEN/STOCKHOLM Flera stadsdelar i Stockholm har problem att rekrytera förskolepersonal som behärskar det svenska språket tillräckligt bra för att det ska vara språkutvecklande för barnen.
Kompetensen sjunker hos nyutexaminerade barnskötare och legitimerade förskollärare. Det framkom i en rapport som Stockholm stad lade på politikernas bord i december förra året.
Problemet kvarstår
Tre granskade stadsdelar; Skärholmen, Skarpnäck och Spånga-Tensta – stadsdelar där andelen medborgare med utländsk bakgrund är hög.
I de tre granskade stadsdelarna har närmare 70 procent av förskolepersonalen ett annat modersmål än svenska, rapporterar DN
-Det är en stor tillgång, flerspråkigheten är en rikedom som i många lägen är väldigt bra. Men i vissa områden är det nu i princip omöjligt att uppfylla läroplanens mål när det gäller språkutveckling i svenska. Det beror dels på att personalen inte behärskar språket, men också på att barngrupperna är för stora och planeringstiden för kort, säger Linn Hägglund, huvudskyddsombud på Lärarförbundet och förskollärare i en förskola i Järva.
Sutsatsen är att det kommer att krävas ”omfattande insatser” i vissa områden för att nå den nivå i svenskkunskaper som krävs enligt förskolans uppdrag.
Över hälften av personalen i Stockholms runt 1 000 förskolor är barnskötare. I dag finns det inga riktlinjer för vad den utbildningen ska innehålla, och inte sällan slussas arbetslösa kvinnor och relativt nyanlända till utbildningen. De hinner sällan få med sig tillräckligt mycket svenska innan de ska ut och arbeta.
Trebarnsmamma med rötterna i Östersund och Jämtland. Jobbar som personlig assistent och skribent för Stockholmstelegrafen. Redaktör för www.soderortstelegrafen.se
Liza Sjödin
Related posts
Senaste nytt
Kommentarer
- diskho dubbel om Grovt våldsbrott i centrala Stockholm
- Lennart Cordesius om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Thomas Friberg om Trot om du vill om parkeringsvakten
- Lena Lindmark om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
- Krisrina Hiĺlgren om Vårpromenad förbi gamla kvarnar och krogar, kolerakyrkogård och galgbacke.
Hur kommer det sig att vi gör om samma misstag gång på gång?
Det korta svaret är att det är småbarnshjärnan som tar över. Vår moderna tillvaro har blivit mycket mera komplicerad än vad våra hjärnor egentligen är skapta att hantera. När vi blir stressade söker vi trygghet i invanda beteenden och försvarsmekanismer, och gamla känslor dyker upp. Djupast rotade är förstås de från barndomen.
Plötsligt är sommarplågorna framme
Plötsligt dyker de personliga sommarplågorna upp. De mänskliga sommarplågorna.
Vilken typ är du? Vilken typ avskyr du?
Läs och rösta