När solen tittar fram igen efter vintern ser vi hur vår miljö skiftar färg och blir ljuvligt grön. I år har sommaren snabbt tagit vårens plats och balkonger och rabatter fylls med växter av olika slag. I förskolor och skolor får barn odla en egen tomatplanta, eller så pumpor i pallkragar och följa grödan från jord till bord. De flesta av oss har nog fått känna stolthet över att ha tagit hand om något, eller har varit nyfiken på att varsamt få något att växa och utvecklas. Att odla ger dig chanser att bland annat skörda grönsaker till salladen, eller få mer förståelse för hur naturen fungerar – kanske lär du dig till och med något nytt om dig själv i processen.

 

Foto: Emelie Qvick

 

Foto: Katarina Qvick

En planta för alla

Detta år gav även jag mig på trädgårdstrenden och lyckades utveckla gröna fingrar. Allt som behövs för att komma igång är ett frö av nyfikenhet och naturens krafter. Det fina är att det finns en typ av växt för alla. För den som vill ha utmaning i sitt växtprojekt finns blommor som kräver mycket omvårdnad och särskild finess, plantor som ger frukt och så finns det mängder av lättskötta växter som växer snabbt och låter dig utveckla dina färdigheter i din egen takt. Perfekt för dig som, precis som jag, haft svårt att underhålla ens en kaktus!

Det som lockade mig till att samla på växter och plantor var palettblad. De kommer i många olika färger och former, och är perfekta för att lära sig eftersom de är tåliga, växer snabbt och de kan bli väldigt vackra. Det är enkelt att ta sticklingar och låta bladfamiljen bli större, ett avknipsat blad utvecklar snart rötter om det får stå i ett vattenglas vid ett soligt fönster. Att palettbladen med enkla medel utvecklas snabbt gör växtgruppen väldigt bra att köpa, sälja samt byta sticklingar och plantor. På internet finns det både butiker och privatpersoner som skickar din planta via posten.

  

Foto: Emelie Qvick

En året runt-planta

Nu har sommaren gått och plantor som ger frukt blir svåra att hinna odla upp och skörda, men palettbladen klarar sig både inomhus och utomhus, så man kan påbörja odlingen av dem när som helst. Något att tänka på är att de är frostkänsliga och behöver komma in när det blir kallare utomhus. Vissa palettblad växer som buskar, medan andra reser sig med en stor stjälk upp mot himmelen. Det är spännande att följa hur en stickling av ett enskilt blad utvecklas och ta form. Om plantans blad sloknat visar den att den är törstig, och på en kort stund efter att ha fått vatten reser sig plantan tacksamt igen och fortsätter växa. En planta som hamnat i för skarpt solljus kan få ihåliga blad och behöver då lite vila och extra vatten, men även då kommer de snabbt tillbaka på banan och växer ståtligt. Att de tydligt visar vad de har för behov gör dem väldigt tacksamma att samla på, och när man vill avancera sina gröna fingrar kan man arbeta med att korsa olika typer och göra egna hybrider.

Foto: Katarina Qvick 

Ett väl spritt intresse

Du kan hitta entusiaster i grannskapet, vänskapskretsen och kanske till och med inom familjen. Att inspireras av och byta sticklingar med någon nära är för det första både snällt mot plånboken och enkelt, och för det andra låter det dig att skapa och utveckla en gemenskap. Precis som plantor behöver även vi människor och våra relationer omsorg och kärlek, kanske allra helst nu när vi länge längtat efter att umgås med dem vi tycker om. Alla mina palettblad hemma har jag fått av någon jag känner, vilket får mig att känna mig omgiven av familj och vänner bara av att se mig omkring hemma. Att byta plantor med olika personer ger också möjligheter till nya lärdomar i möten, vilket för mig är lika viktigt som solljus är för växtens utveckling.