Italiensk klassiker som nästintill blivit svensk husmanskost.

40 MIN + 40 MIN I UGNEN

Lasagne – gör så här:

  1. Köttfärssås: Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och tärna rotselleri och morot. Finhacka sardellerna. Fräs lök och sardeller i olja. Tillsätt rotfrukter, färs och tomatpuré och stek tills färsen är genomstekt.
  2. Häll på krossade tomater och tillsätt timjanen. Låt puttra ihop utan lock ca 20 min. Krydda med salt och peppar. Sätt ugnen på 225°.
  3. Bechamelsås: Smält smöret i en kastrull. Vispa i mjölet. Häll i mjölken. Låt koka under omrörning till en tjock ostsås, ca 5 min. Ta kastrullen från värmen och rör i parmesanen. Krydda med salt och peppar.
  4. Varva köttfärssås, bechamelsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Skär mozzarellan i skivor och lägg den på lasagnen.lasagne-lasagneplattor
  5. Grädda lasagnen i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt den färdiga lasagnen stå ca 10 min innan den serveras så den hinner bli lite fastare.
  6. Servera med sallad.

För 4 personer

Ingredienser

Till lasagnen:

12lasagneplattor
250 gmozzarellaost

Köttfärssås:

1gul lök
2vitlöksklyftor
100 grotselleri
1morot
3sardellfiléer
0.5 dlolivolja
400 gnötfärs
2 msktomatpuré
2 burkarkrossade tomater, (400 g)
1,5 tsksalt
2 krmsvartpeppar

Bechamelsås:

4 msksmör
4 mskvetemjöl
8 dlmjölk
1 dlparmesanost, riven
1 tsksalt
2 krmsvartpeppar

Tillbehör:

sallad

Bild: Pixabye